A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

”Svintrynet” blir inte nya Citroën C8

Posted in C8, Konceptbil/designstudie by Peter H Svensson on 04/09/2011

(Frankfurt)

Som tidigare meddelats kommer Citroën inte att ersätta sin familjebuss C8 när den går ur produktion under 2012. Dess plats i utbudet kommer att ersättas av nästa generation C4 Picasso. Ändå erkänner Citroën att den nu aktuella konceptbilen Citroën Tubik Concept är en MPV i samma andra som C8. Och om en ny modell kommer efter C8 kommer den att bli ännu rymligare än dagens utgåva.

Med en totallängd på 4,80 m, höjd på 2,05 m och bredd på 2,08 m och plats för 9 personer anger Tubik en filosofi att skapa ännu mer loungekänsla och flexibilitet för ägare och passagerare – ett rullande vardagsrum. Konceptbilen drivs av Hybrid4 från DS5 och försedd med Citroëns Hydraktiv-fjädring från C5/C6.

Designchefen Thierry Metroz förnekar inte att Citroën tittat i backspegeln när Tubik Concept skapades; Citroëns gamla skåpbil HY lever än i fransmännens hjärtan, och räfflorna på Tubiks frontparti är en hänvisning till HY-skåpets korrugerade paneler.

Carlo Bonzanigo som är chef för utveckling av Citroëns konceptbilar försvarar att fabriken presenterar en fullstor MPV i tider där de flesta bilmärken satsar på down-sizing: ” – Om man skall resa fler än fem personer med bagage blir det svårt att hitta bilar som kan vara till nytta. Det blir allt vanligare med blandade familjer som har behov av att kunna transportera fyra eller fem barn samt vuxna.”

Att Tubik Concept ser ut som den gör och knappast kan sättas i serieproduktion försvarar Bonzanigo med att formgivarna har mer konstnärlig frihet när de arbetar med den här typen av utställningsbilar. Arbetet med konceptbilar är mycket stimulerande, i synnerhet för de unga designers som involveras i arbetet. Det team som formgav Tubik Concept var Lars Taubert (interiör), Guillaume Lemaître och Pascal Grappery (exteriör), samt Thomas Leret och Vincent Lobry (färg och material). 

Chassit till Tubik Koncept är hämtat från den gasvätskefjädrade Citroën C5, vilket skulle kunna tala för att man kanske lanserar en fullstor MPV som tillverkas i samma linje som C5 och C6 när dessa fått sina ersättare inom tre år.

//Text: Peter H Svensson
//Bilder: Citroën/Autowoche

Annons

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Jostein said, on 05/09/2011 at 20:46

    ”Fisk-bilen” återuppstånden:-)

  2. alltomcitroen said, on 07/09/2011 at 11:53

    Ja, den har ju ett praktiskt regnskydd för fiskförsäljaren! :-)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: