A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Stulen bild stulen!

Posted in DS5, Uncategorized by Peter H Svensson on 20/04/2011

(Stockholm)

Jag skall villigt erkänna att ett av mina större bryderier som skribent på ALLT OM CITROËN är att till fullo respektera upphovsrätten vad beträffar bildpublicering. Eftersom denna blogg är baserad till 100% på frivilliga oavlönade insatser (mitt eget, än så länge) så sker här ingen publicering i personligt vinstintresse. Jag förlitar mig på det bland medierna etablerade förfarandet att återanvända publicerade bilder som ”faksimil” med källhänvisning. Harkel. Men många bilder cirklar runt på nätet och det är lögn i h-e att lista ut var de kom ifrån, och därför tar jag det som intäkt att publicera utan att tynga samvetet med alltför djupgående juridiska funderingar.

I vissa fall har jag återpublicerat bilder rakt av och angett källan, t.ex. i artikeln om DS5 som brittiska AutoExpress beskrev den i maj 2009. Alltså för snart 2 år sedan. Bilden fanns i två versioner, en liten utan logotyp, och en större med tidningsnamnet. I ett svagt ögonblick just då kände jag att logotypen förstörde bilden, så jag redigerade den i ”Paint” på datorn – med ”spraypennan” maskerade jag tidningens logotyp (nederkanten) så attd et ser ut som att bilen står på sotigt grus, typ. Men alltjämt med hänvisning till AutoExpress i artikeltexten. Resultatet blev denna bild:

Med andra ord: jag hade ”stulit” en bild (och i mitt eget tycke gjort den mer estetiskt tilltalande). Nu – nästan två år senare – är Citroën DS5 verkligen i ropet i pressen, inte minst därför att den numera verkligen existerar som en bil i utbudet. Så var och varannan motor- och nyhetssajt med självaktning skriver om just denna bil. Jag hittade bland annat denna artikel:

Men… känner vi inte igen bilden i denna artikel? Är det inte…? Jodå, det är det! Min ”stulna” bild har blivit ”stulen”. Och av självaste franska nyhetstidningen Le Pays!!!  Det ni!!!!

I övrigt är det bara att notera att Auto-Express ”gissade” hyfsat bra hur Citroën DS5 skulle komma att se ut. Så sent som under hösten 2010 fanns det fortfarande en del motortidningar som skrev att DS5 skulle bli en 2-dörrars coupé baserad på C5. Vilket det tyvärr/tack och lov inte blev. Eller skall vi våga hoppas på en DS6 som arvtagare till hederliga Citroën SM…?

//Peter H Svensson

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: