A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Citroën levererar till Försvarets Materielverk från september 2011

Posted in Business, Motor/transmission, Person, PSA by Peter H Svensson on 01/04/2011

(Stockholm)

Vid årets upplaga av den militära nostalgimässan Sve Nos 11 i Kista norr om Stockholm delar den franska biltillverkaren Citroën monter med FMV, Försvarets Materielverk, där de visar upp den historiska halvbandvagnen Citroën-Kegresse. Anledningen till denna gemensamma presentation är att FMV tecknat licensavtal med PSA Peugeot Citroën om att börja serietillverka en uppdaterad version Citroën-Kegresse i Arboga för svenska försvaret. Citroën förnyade ifjol patentinnehavet på halvbandkonstruktionen, men det står FMV fritt att välja karosspåbyggnad efter Försvarsmaktens kravspecifikationer.

För att visa upp den robusta konstruktionen har en av de vagnar som användes i Citroëns ”gula” asienexpedition på 1930-talet fraktats till mässan. FMV:s representant Lars Johansson säger att det aldrig tidigare funnits ett så passande exempel där historia och framtid hänger ihop inom försvarsindustrin.

Anledningen till att FMV inleder samarbetet med Citroën är att Försvarsmakten skall fasa ut alla sina terränggående PersonLastTerrängBil PLTB 903 och TerrängBil TB 11/13 som tillverkades av Volvo för svenska arméns räkning. I och med att kinesiska Geely Motors tagit över Volvo Personvagnar är Försvarsmakten (och FMV) enligt direktiv från EU-kommissionen tvingade att anlita någon ny tillverkare inom den Europeiska Unionen. Att man fastnade för Citroën-Kegresse beror på de oöverträffade terrängkörningsegenskaperna samtidigt som tekniken tillåter Försvarsmaktens verkstäder att driva och underhålla den ”nygamla” halvbandvagnen med befintlig utrustning.

” – Att använda det beprövade konceptet från Citroën från 1930-talet innebär en besparing på nästan en miljard svenska kronor”, avslöjar Lars Johansson, men som poängterar att Citroën-Kegresse bara fyller Försvarsmaktens krav för verksamhet i fredstid. ” – Men eftersom Sverige inte varit i krig någonsin sedan bilen uppfanns har vi inget behov av att ersätta ‘Valpen’ med kostsamma hi-tech-produkter. Back-to-basic är det nya konceptet!

Arbogas kommunalråd Olle Ytterberg (bilden) hoppas att det retro-mässiga militärfordonet som skall sättas samman i hans kommun innebär fler arbetstillfällen i hela KAK-regionen, enligt lokalradion. FMV uppskattar att man kommer att bygga 50 Citroën-Kegresse-halvbandvagnar under 2011 och minst det tredubbla antalet under 2012. Någon civil försäljning är ej aktuell. Däremot kommer Försvarsmakten att sälja av alla ”Valpar”.

//Peter H Svensson

Annons

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Lars Hoppe said, on 01/04/2011 at 18:20

    Tres Créative, Monsieur!

  2. alltomcitroen said, on 05/04/2011 at 08:23

    :-)


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: