A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Cactus- och 2CV inspirerar till helt ny Citroënmodell 2013

Posted in C-Cactus/Cactus by Peter H Svensson on 08/03/2011

(Geneve)

Produktansvarig på PSA Peugeot Citroën – Vincent Besson – avslöjar att Citroën kommer sannolikt lansera en helt ny bilmodell utanför de vanliga serierna C och DS under 2013. Han uppger att bilen är starkt inspirerad av konceptbilen C-Cactus från 2007, även om den inte kommer att ha samma utseende eller lika radikala tekniska lösningar som konceptbilen. Besson berättar att man haft problem att omvandla konceptbilen Cactus till en produktionsanpassad bilmodell, och att den planerade introduktionen till i år fick skjutas upp.

Nu är projektet ”på banan” igen, och bilen skall kunna vara färdigutvecklad till 2013.

Besson beskriver att biltillverkarnas kamp för att tillgodose kraven på lägre CO2-utsläpp leder till dyrare bilar som allt färre har råd med. Han anser att Citroën därför måste utforska nya vägar att kunna attrahera kunder med smal budget, och ändå kunna leverera miljövänliga bilar. Samtidigt måste bilen vara tillräckligt stor för att ha en praktisk nytta för ägaren, varför man omdefinerat projektet och siktar på att bygga en 4,20 m kompakt bil istället för en mindre.

Genom att konstruera en bil med färre komponenter kan man dels få ner vikten, men också göra tillverkningskostnaden lägre, vilket också leder till att försäljningspriset kan hållas nere. Det som är viktigt är också att driftskostnaderna kan hållas nere för ägarna.

Fransk motorpress som rapporterat om Bessons uttalande refererar till den klassiska 2CV när de talar om den eventuella nya bilmodellen, men inget tyder på att Citroën använder denna historiska bil som måttstock eller förlaga.

//Peter H Svensson

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: