A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Ny dubbelkopplingstransmission 2013?

Posted in Motor/transmission, PSA by Peter H Svensson on 28/01/2011

(Paris)

Franska motortidningen Automobil Magazine uppger på sin hemsida att PSA Peugeot Citroën kommer utveckla en s.k. dubbelkopplingstransmission under egen regim. Redan idag används denna typ av växellåda till Citroën C-Crosser och Peugeot 4007 (vilka baseras på Mitsubishi Outlander K2), men denna är utvecklad av GETRAG och passar inte i Citroëns och Peugeots övriga modeller.

Dubbelkopplingstransmissionen skapades ursprungligen av ingenjören Adolphe Kegresse under hans tid som rastlös konstruktör hos Citroën under andra halvan av 1930-talet. Förenklat beskrivet skapade han ett system med två manuella växellådor som samsas i ett växellådshus, och som därför möjliggör oavbruten kraftöverföring från motor till drivhjul under växling. Företaget Citroën hade patent på konstruktionen men saknade medel att färdigutveckla växellådan och sätta den i produktion (företaget hade tagits över av Michelin och räddats från en konkurs).

Automobile Magazine uppger att DCS-lådorna kommer att introduceras från 2013 och kunna ersätta SensoDrive och EGS, vars köregenskaper inte övertygat motorpressen.

//Peter H Svensson

Tipstack till Lars Hoppe!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: