A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Citroën DS9 – Made in China?

Posted in DS9, PSA by Peter H Svensson on 23/09/2010

(Paris)

Ersättaren till Citroën C6 kommer inte att tillverkas i Rennes där PSA Peugeot Citroën för närvarande monterar koncernens större bilmodeller. Nu avslöjas varför Citroëns kinesiska designavdelning i Shanghai fick uppdraget att skapa konceptbilen ”Metropolis” – en 4-dörras limousine av samma format som Mercedes S-klass. Metropolis banar väg för Citroën österut – och med sig tar man uppgiften att tillverka märkets nästa flaggskepp!

När Citroën C6 introducerades 2005 meddelade fabriken att man hade kapacitet att tillverka upp mot 20’000 exemplar av modellen per år, fast man räknande med mer modesta 15’000 sålda exemplar årligen. I verkligheten har det tagit Citroën fyra år att sälja så många C6:or. Efterfrågan bland privata bilköpare är minimal, och de få exemplar som beställs är till myndigheter och större företag som behöver en direktionsvagn. Alltjämt är det de tyska biltillverkarna som dominerar premiumsegmentet i den övre storleksklassen.

En konsekvens av detta är att Peugeot lagt ner sin 607-modell som förgäves försökt att matcha t.ex. Mercedes E-klass och Audi A6. Renault har lagt ner sin Vel Satis som tävlade i samma segment som 607 och C6, och ersätter denna modell med en koreansktillverkad större Samsung som förses med Renaults romb på kylargrillen. PSA Peugeot Citroën konstaterar att deras storbilsmodeller inte har någon framtid i Europa.

På den kinesiska marknaden ser Citroën en positiv utveckling i detta segment. Nackdelen för Citroëns del är att kineserna har haft en ganska konservativ smak på formgivning. Fast just nu håller någonting på att ske med kinesisk bildesign, även om ingen vet med säkerhet vad alla förvirrade trender kommer leda till (det finns flera skolor, dels de kinesiska biltillverkare som använde europeiska designstudios; dels de fabriker som ogenerat plagierar andra biltillverkare och mixar utbrutna former och detaljer till smaklöshetens gräns och bortom; och nu även inhemska designstudios som presterar allt bättre kvalitet).

I detta läge har alltså Citroëns tekniska utvecklingsavdelning i Kina skapat konceptbilen Metropolis. Det finns nu en fullt fungerande fabrik i Wuhan som tillverkar företagets bilar baserade på plattform 3 (f.n. endast sedanversionen av nya C5) och denna skulle kunna användas för att bygga ersättaren till C6, preliminärt kallad DS9. Det står redan klart att Citroëns ersättare till nuvarande C5 kommer att växa något i storlek (faktiskt mest av hänsyn till de kinesiska kundernas krav). Nästa C5 kommer sålunda att nästan växa ifatt C6, och DS9 blir alltså en modell vars motsvarighet inte funnits i märkets utbud under modern tid.

Kan en kinesisk produktion av Citroëns flaggskepp påverka märkets identitet? Franska analytiker bedömer att det i dagsläget kan vara negativt; Renault kommer att avvakta med att introducera sitt flaggskepp på den franska marknaden, och börjar istället i Ryssland. Det betyder att man initialt avvaktar med att provocera hemmarknaden med att importera den produkt som skall betraktas som märkets mest statusfyllda. Men på sikt räknar man med acceptans för premiumbilar som tillverkas utomland – dels för att ”äkta” kinesiska bilmärken kommer etablera sig i Europa, och dels för att kunderna kommer bli medvetna om att Kina är den enda lösningen ifall de franska biltillverkarna skall kunna fortsätta erbjuda bilmodeller i den största storleksklassen.

//Peter H Svensson

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: