A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Konceptbil: Citroën Metropolis

Posted in Konceptbil/designstudie by Peter H Svensson on 19/04/2010

(Shanghai)

Citroëns internationella designbyrå i Shanghai har byggt en konceptbil som skall visas upp i den franska paviljongen på den kinesiska världsutställningen i samma stad mellan 1 maj till 31 oktober 2010. Citroën ökade sin försäljning i Kina med 57% under 2009, och märket satsar hårt på denna expansiva marknad.

Citroën Metropolis är en fullstor sedan i ungefär samma storlek som Mercedes S-Klasse och nya Jaguar XJ med sin 5,3 m långa, 2,0 m breda och 1,4 m höga 4-dörrarskaross. Formgivningen bär drag av nya C5 (som också tillverkas lokalt i Kina) men en storlek större, och med ett mer utsträckt utseende. Kylargrillen påminner om utseendet på kommande DS4 och DS5, och hörnen är mjukt avrundade vilket skapar en generös yta för strålkastararrangemanget. 

Det är intressant att Citroën presenterar en konceptbil som är specifikt inriktad på en utomeuropeisk marknad. I Frankrike ser man inte någon möjlighet att ersätta nuvarande C6-modellen före 2013, och Citroën själva har gett ytterst vaga uttryck för vad som skall komma efter denna. Frågan är vad det finns för behov av en ny C6:a? Inget av de franska märkena har haft någon större framgång. Därför ersätter Peugeot sina 407 och 607:or med nya 508, och Renault låter partnern Nissan/Samsung leverera ersättaren till sin senaste (och numera nedlagda) storbil. Men PSA Peugeot Citroën har sagt att man har ambitionen att ta sig in på USA-marknaden, och då måste man prova en ny strategi. Är det så att vägen till Förenta staterna för den franska biltillverkaren går genom Kina? 

Citroën Metropolis demonstrerar också märkets energieffektiva teknologi. Konceptbilen är en s.k. hybridbil, och har försetts med en 2,0-liters bensindriven V6-motor på 272 hk (375 Nm) tillsammans med en 55 hk stark elmotor som momentant kan ge 95 hk. Elmotorn ger i stadskörning och i låga hastigheter teoretiskt sett inga utsläpp. Vid behov kan både bensin- och elmotor gå i drift samtidigt (då driver alla fyra hjul), och vid t.ex. en omkörning står sammanlagt 460 hk till förarens förfogande, vilket är i nivå med effekten på en konventionell V8-motor. 

Det är den teknik som finns under skalet på Citroën Metropolis som är intressant även ur ett europeiskt Citroën-perspektiv. Konceptbilen är avfjädrad med märkets Hydractive-system vilket skall tolkas som att Citroën även i framtiden ser den gashydrauliska fjädringen som något självklart på sin största modell. Med tanke på att andra biltillverkare med bilar i detta påkostade segment har luftfjädring så vore det ju närmast korkat att inte slå ett slag för Citroëns unika system som gungat gott sedan 1950-talet. 

Några bilder från en reklamfilm för Citroën Metropolis:

Interiören till den fransk-kinesiska konceptbilen har ännu inte presenterats, men Citroën uppger att den är inspirerad av kinesiska instrument. Erhu? Pipa? 

//Peter H Svensson

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: