A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Analys: Skall REVOLTE bli DS2?

Posted in Revolte by Peter H Svensson on 27/12/2009

(Paris)

Under december månad har det i fransk press florerat många rykten om en serieproduktion av konceptbilen REVOLTE under modellbeteckningen DS2. Från Citroëns sida säger avvisar man inte idén. Tvärtom talar man istället om att konceptbilen är en del i märkets nya strategi; kunderna vill ha välutrustade bilar till ett bra pris utan att behöva betala extra för varumärket vilket är fallet för ett premiummärke.

Även om konceptbilen REVOLTE till det yttre påminner om den gamla 2CV avfärdar företrädare från Citroën att det rör sig om samma andas barn. Enligt fabrikens ursprungliga plan skulle 2CV-serien ha varit nedlagd före 1970, men en oväntad efterfrågan från främst Tyskland och Skandinavien höll modellen vid liv i ytterligare två årtionden. Den kundkategorin finns inte längre, menar Citroën.

Istället för att begränsa idealet till att kunna transportera en korg med ägg över en åker på landet har Citroëns designteam sneglat på det klientel som lever i storstaden Paris. Med helt andra nyckelord har man skapat en prototyp som skall ge samma känsla som när man besöker en juvelbutik eller sitter i en loungeavdelning på något exklusivare etablisemang.

Att konceptbilen REVOLTE blev en succé är ett understatement. Dess exteriör består av ett arv från 2CV-modellens dagar, vilket publiken attraheras av, och många – inklusive motorskribenterna – ser REVOLTE som 2CV:ns återfödelse. Frågan är dock om bilköparna värderar lyxig interiör i kombination med en formgivning som anknyter till den bil som hade till uppgift att transportera ägg och potatis över franska kostigar?

Vidare kan man fråga sig var DS2 passar in i utbudet med de nyligen introducerade C3 och DS3? Den 3-sitsiga konceptbilen kommer i sitt ursprungliga utförande inte kunna serietillverkas av flera skäl. Kvar blir en 5-dörrars halvkombi med fräckt utseende och en prislapp jämbördig med den större C3, trots att DS2 är både lägre och kortare. Räcker en omfattande utrustningslista och design med både nostalgi och flärd för att DS2 skall bli en succé?

Svaret på den frågan får vi inte förrän Citroën definitivt bestämmer sig för att göra REVLOLTE körklar.

//Peter H Svensson

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: