A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Thierry Metroz – ny designchef för Citroën

Posted in Person, PSA by Peter H Svensson on 21/12/2009

Citroëns nya designchef heter Thierry Metroz.

(Paris)

Sedan tidigare i år har den förre chefen för Citroëns designavdelning, Jean-Pierre Ploue, fått det övergripande ansvaret för formgivningen av bilarna från PSA-koncernens bägge märken. Nu har han utnämnt två chefer för Citroëns respektive Peugeots designavdelningar.

37-årige Gilles Vidal, som arbetat på Citroëns designbyrå med bl.a. C3, C2 och C3 Pluriel under Donato Coco och Jean-Pierre Ploue, blir nu alltså chef för Peugeots designavdelning. Han har redan arbetat där under 2009 med att ta fram märkets nya formspråk och profil, något som skall visas upp redan under vårens introduktioner (nya 508-modellen).

Den nya chefen för Citroëns designavdelning rekryteras däremot utifrån. Valet föll på 46-årige Thierry Metroz som tidigare i år lämnade Renault där han varit ansvarig för exteriör design. Metroz har under hela sitt yrkesverksamma liv arbetat inom fordonsindustrin. Bland hans styrkor beskrivs hans organisatoriska förmåga; under Renault har han mellan 1999-2002 varit chef för företagets designbyrå i Barcelona, men han har även arbetat med internationella projekt i bl.a. Asien och Brasilien. Han var även formgivare mellan 1985-98 och formgav bl.a. Laguna, Espace 3, Avantime och Espace 4.

Renault Avantine av Thierry Metroz penna.
Det uppmärksammade formspråket fördes vidare till bl.a. Megane II.

Både Vidal och Metroz kommer att tillträda sina nya tjänster den 4 januari 2010. För Metroz del kommer hans arbetsuppgifter handla om att introducera HYbrid4 till Citroën C5 (DS5 samt kommande C4/DS4 är i praktiken redan färdigutvecklade) samt en eventuell ersättare till Citroën C6 samt nästa C4 Picasso som är aktuell våren 2013. Vidare skall Citroën introducera en serie lågprisbilar i både Europa och övriga världen. Först ut blir projekt M33/M43 som skall byggas i spanska Vigo och exporteras till östeuropa, Asien och Sydamerika. Bilen baseras tekniskt på Peugeot 207, men är försedd med en ny kaross.

I samband med att Vidal och Metroz utnämndes angav Ploue och PSA-chefen Philippe Varin att design och kvalitet har högsta prioritet hos både Citroën och Peugeot. Vad gäller bilmärkenas profil kommer Peugeot att betona mer på kördynamik och Citroën på komfort i sina bilar.

Metroz har i tidigare intervjuer framlagt sin syn på vad som krävs av en formgivare: ” – Bra design skall överraska – annars är den inte tillräckligt innovativ”. AoC-redaktören ser fram mot Citroëns kommande överraskningar…!

//Peter H Svensson

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: