A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Peugeot-Citroën köper Mitsubishi?

Posted in Annat fabrikat, PSA by Peter H Svensson on 03/12/2009

(Japan)

Enligt japanska Nikkei Business daily är PSA Peugeot Citroën i slutförhandlingar med Mitsubishi Motor Corporation (MMC) om att gå in som kontrollerande delägare i den japanska biltillverkaren. Enligt uppgift vill denf ranska bilkoncernen ta över 30-50% av MMC. Förhandlingarna omfattar dock ett korsvist ägande, och även Mitsubishi är intresserade av att köpa in sig i PSA.

PSA-chefen Philipe Varin har ganska nyligen avslöjat att man kan tänka sig att göra förvärv, eller bilda en ”strategisk allians” av samma slag som franska Renault har med japanska Nissan.

Mitsubishi har tidigare ingått i Daimler-Chrysler-koncernen (Mercedes) men såldes ut p.g.a. lönsamhetsproblem. Sedan dess har PSA samarbetat med MMC som tillverkar Citroën C-Crosser och den kommande C-Zero. Inom något år kommer man presentera en ny kompakt 4WD-bil (Mitsubishi RVR) för de tre märkena (se manipulerad bild här ovan). Man håller även på med att bygga en gemensam fabrik i ryska Kaluga där de kompakta 4WD-modellerna skall produceras fr.o.m. 2012.

Vare sig PSA eller MMC bekräftar uppgifterna om ett sammangående.

//Peter H Svensson

Uppdaterat 091203:
Företrädare för PSA Peugeot Citroën bekräftar att man för samtal med Mitsubishi Motor Corporation om en strategisk allians, men inte om ett fullständigt övertagande. Man vill dock inte kommentera i vilket stadium förhandlingarna är i, men säger att de i alla fall inte är fullbordade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: