A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

PSA-chef Varin avslöjar marknadsplan till 2012

Posted in C4, DS4, DS5, PSA by Peter H Svensson on 17/11/2009

(Velizy)

Chefen för PSA Peugeot Citroën, Philippe Varin, höll en presentation av företagets marknadsplan intill 2012 vid design- och forskningskontoret i Velizy där både Citroën och Peugeot är inhuserade med var sin d esignavdelning.

I sin presentation angav Varin att strategin de två kommande åren handlade om ökad försäljning och reducering av kostnaderna. Målet är att komma upp bland toppen av de mest lönsamma bilproducenterna.

Både Peugeot och Citroën skall öka sina marknadsandelar i Europa enligt planen. Man kommer att satsa mer på ”business to business”, d.v.s. ökat samarbete med andra producenter. De nyckelmarknader man kommer satsa särskilt på är Kina, Latinamerika och Ryssland där man räknar med expansion.

Bakom expanisonsplanerna finns ett förnyat och utökat modellprogram. För Peugeots del handlar 2010 om att surfa på den medvind som cross-over-modellen 3008 och nygamla 206+ för med sig innan man under första halvåret 2011 lanserar märkets nya flaggskepp 508 (som ersätter både 407 och 607) och en ersättare till 207 under våren 2012. Lokala marknader har också stor betydelse: I Kina lanserar man en 4-dörrars sedan baserad på 308, och i Argentina en småbilspick-up.

Citroën har också en hel del spännande nyheter på gång. Varin avslöjade att nya C4 kommer introduceras under första halvåret 2010 (räkna med en presentation redan till Genevesalongen!), följt av DS4 under hösten och DS5 under våren 2012. För de lokala marknaderna kommer man att börja tillverka en pseudo-SUV och fritidsbil baserad på C3 Picasso (kallad C3 AirCross).

Men den mest intressanta nyheten under Varins presskonferens var hans uttalande om att man inte utesluter att PSA Peugeot Citroën kan tänkas göra förvärv av andra tillverkare. Kan det betyda ett övertagande av Mitsubishi Motors eller någon rysk bilfabrik? Framtiden får utvisa.

I samband med mötet i Velizy framkom också en del information om den lågprismodell som är avsedd för utomeuropeiska marknader. Bilen skall baseras på teknik från Peugeot 207. Metoden för att hålla produktionskostnaderna nere  består i att använda så många komponenter som möjligt ur äldre modeller. Någon tidpunkt för introduktion angavs inte, men sannolikt är modellen under utveckling i Citroëns kinesiska designcenter i Shanghai.

//Peter H Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: