A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Citroën tänker köra om Peugeot

Posted in C3, Person, PSA by Peter H Svensson on 10/11/2009

c3 2009 heltak 11 blue

(Hannover)

Citroëns VD Frédéric Banzet låter meddela att man till år 2012 tänker bli 3:e största bilmärke i Europa (idag står man på plats 7). Och på köpet avser man gå förbi systermärket Peugeot.

Det är i alla fall vår ambition, säger Banzet till Financial Times Deutchland, och tillägger lite reserverat: – Det är dock inte en spådom.

Citroënledningen sätter sitt hopp främst till nya C3 med vilken man tänker ge konkurenterna Volkswagen Polo och Ford Fiesta en hård match.

Flera analytiker bemöter Banzets utspel med skepsis och tror inte att märket når 3:e-platsen i Europa. Dels har Citroëns nuvarande framgång (man har en marknadsandel på 3% i Tyskland) gynnats av statliga skrotningspremier och egna rabatter. Stora volymer men små vinster per såld bil är inte hållbart menar man.

Vad gäller tidplanen (att öka fyra marknadsplaceringar på mindre än tre år) känns utspelet egentligen vara riktat till företagets egna anställda, för att skapa fokus på framtidsarbetet. Det finns alltså skäl till att avfärda detta som icke förpliktigande retorik, säger kritikerna.

Men samtidigt skall man beakta vissa intressanta faktorer. Först lanseringen av nya C3 som mycket väl kan få en stor framgång i Citroëns huvudmarknader; Frankrike, Tyskland och Spanien. Lägg därtill lanseringen av ett premiumkoncept i form av nya DS3/4/5. Citroën satsar på det egna märket, men breddar det med ett antal nya påkostade modeller. Även om försäljningstalen av DS-modellerna inte kommer bli höga så är själva lanseringen av dem image-bärande.

Fast störst betydelse för försäljningstalen får kanske den kommande lanseringen av lågprismodeller. Man har överkapacitet i sina fabriker men goda möjligheter att tillverka nischmodeller baserade på gemensamma bottenplattor.

Citroën satsar på ett brett produktutbud i eget namn, vilket kan säkerligen resultera i att man går om Peugeot. Fast vad tycker ägarfamiljen om det? Denna artikel får avslutas med ”Fortsättning lär följa”…

//Peter H Svensson

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: