A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

Projekt E3: Citroën Cactus?

Posted in C-Cactus/Cactus by Peter H Svensson on 22/09/2009

(Paris)

AoC har redan tidigare rapporterat om att Citroën kommer presentera en lågprisbil baserad på konceptbilen C-Cactus. Under försommaren var det aktuellt att den kommande serietillverkade versionen skulle använda samma design som konceptbilen, men därefter har det blivit känt att Citroën gjort en ny definition för projekt E3. Istället satsar man på en helt och hållet ny kaross.

cactus E3 a

En anledning till att karossen från C-Cactus inte fick leva vidare bedöms vara att dess aerodynamiska egenskaper blivit underkända. Eftersom den enbart var avsedd att demonstrera hur Citroën vill påvisa möjligheten att spara in på materialförbrukning vid produktion var formgivningen inte anpassad för serieproduktion, vilket projekt E3 är.

cactus E3 b

Med måtten 4,10 m (längd), 1,75 m (bredd) och 1,50 m (höjd) placerar sig E3 mellan C3 och C4. Även om den inte ersätter någon befintlig modell i utbudet så vill Citroën inte beskriva den som en nischmodell. Istället ser man en potential i den nya modellen på en rad nya marknader. Modellen kommer i Europa att bli ett svar på Renault/Dacia Logan-Sandero, och på andra marknader som t.ex. Sydamerika, Afrika och Indien finns det en möjlighet att bilen blir en ”folkbil”.

Projekt E3 är enligt franska tidningen Automobile aktuell för serieproduktion först 2012-2013. Redan tidigare har det meddelats att den nya modellen kommer få Citroëns nya 3-cylindriga bensinmotor som instegsnivå. Tack vare lägre tillverkningskostnader kommer Citroën troligtvis kunna erbjuda E3 med hybridmotor. Kanske kommer Citroën att sikta på att kunna erbjuda även marknadens billigaste personbil med batteridrift i form av denna modell.

//Peter H Svensson

Annons

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] längd och en ganska dynamisk karossform som maskerar att den baseras på syskonet C3 (läs mer här). Man har också satsat hårt på att lansera premiummodeller i DS-serien eftersom man anser att […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: