A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

PSA Peugeot Citroën bildar allians med Mitsubishi?

Posted in PSA by Peter H Svensson on 04/09/2009

(Paris)

Affärstidningen La Tribune hävdar att den nye chefen för PSA Peugeot Citroën, Philippe Varin, arbetar aktivt för en allians med japanska biltillverkaren Mitsubishi. Redan idag tillverkas Citroën C-Crosser och Peugeot 4007 på teknik från Mitsubishi Outlander i Holland. Och till oktober 2010 kommer en eldriven småbil baserad på Mitsubishi MiEV presenteras av både Citroën och Peugeot. Samtidigt är man i färd med att bygga en helt ny gemensam bilfabrik i ryska industristaden Kaluga.

Enligt La Tribune är Varins avsikt att bilda en allians med Mitsubishi för att stärka de två franska bilmärkenas ställning på den internationella marknaden. Spekulationer gör gällande att alliansen skall omfatta samarbete om både försäljning och teknisk utveckling. Mitsubishi har haft flera olönsamma bilmodeller och behöver rationalisera utvecklingskostnaderna.

Mitsubishi har från 1971 ingått i en allians med Chrysler och därefter med ChryslerDaimler-koncernen 2000, men varit självständiga sedan separationen därifrån 2005. Om en allians med PSA blir verklighet är det tänkbart att man integrerar användandet av bottenplattor och motorer.

Mitsubishi tillverkar modeller i segment som både Peugeot och Citroën inte har, bl.a. sportcoupéer, tunga 4-hjulsdrivna pick-up:er och tidigare också tunga lastbilar genom det nu bortförsålda dotterbolaget Fuso. Detta kan öppna för fler nischmodeller från både Peugeot och Citroën.

//Peter H Svensson

Annons

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ljungis said, on 22/09/2009 at 12:43

    C-crosser etc mer än bygger på Outlander, det är precis samma bil, bara fronten som bytts.

  2. alltomcitroen said, on 23/09/2009 at 19:11

    Nästan så gott som samma bil, men Citroën säger sig ha ändrat styrservot och bromsarna något samt för att skapa en känsla vid körning som är mer lik Citroëns övriga modeller.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: