A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

4WHEELSNEWS avslöjar nya C3

Posted in C3 by Peter H Svensson on 07/05/2009

(Paris)

Motorsajten 4WHEELNEWS uppger att Citroën kontaktat dem för att bjuda på en förhandsvisning av kommande C3 som får premiär vid Frankfurtsalongen senare i höst. Och bilden på den svarta 5-dörrars halvkombin är med största sannolikhet den produktionsfärdiga versionen.

c3-4wheelsnews

Bilen på bilden är lägre men både längre och bredare än dagens C3. Bottenplattan är gemensam med Peugeot 207, DS3 och C3 Picasso, och ger ett axelavstånd på 2,54 m, samma som för den nedlagda Citroën Xsara i lilla mellanklassen. DS3 har en totallängd på 3,99 m, och nya C3 väntas ha omkring samma längd. De extra cm i längden har enligt uppgift kommit främst baksätespassagerarnas benutrymmen till godo.

Nya C3 kommer ha ett lägre luftmotstånd än den gamla modellen, och tillsammans med nya motorer skall bränsleförbrukningen sänkas. Instegsmodellen får sannolikt den gamla 75 hk starka 1,4-liters bensinfyran. Därtill kommer beroende på marknad ytterligare två modernare bensinmotorer ur Prince-serien (som utvecklats tillsammans med BMW Motors) på 95 hk (1,4VTi), 120 (1,6VTi) och turboladdade 150 hk (1,6 THP). Den starkare 175 hk-motorn sägs vara reserverad för syskonet DS3. På dieselsidan kommer nya C3 med de välbeprövade 1,4 HDi och 1,6 HDi på 70 respektive 110 hk. Den senare motorn skall dock uppgraderas inom kort, okänt om det hinner ske före modellintroduktionen.

Stop&Start standard på nästa C3 i Sverige?

Ett flertal versioner av nya C3 skall enligt uppgift förses med Stop&Start-funktion som standard, vilket består av en kombinerad startmotor/generator som tillåter motorn att stängas av automatiskt vid t.ex. stopp vid rödljus, och som startar nästan ljudlöst när föraren släpper bromspedalen. Fler sofistikerade tillbehör lovas till utrustningslistan, bl.a. aktiv parkeringsassistans.

Denna kombinerade startmotor/generator har utvecklats av Citroën tillsammans med underleverantören Valeo.

Denna kombinerade startmotor/generator har utvecklats av Citroën tillsammans med underleverantören Valeo.

Ny bränslesnål bensintrea 2010.

Under 2010 kommer en helt ny motorserie att introduceras. Det är Peugeot-Citroëns egenutvecklade 3-cylindriga bensinmotor, drygt 25 kg lättare än motsvarande TU-motor på 1,1 liter. Den nya motorn kommer att ha en cylindervolym på 1,0 liter och blir tillgänglig med turbo (100 hk) och utan (70 hk). Tillsammans med Stop&Start kommer bränsleförbrukningen att kunna pressas ner till nästan samma nivå som den betydligt mindre C1-modellen. Mitt i rådande industrikris håller man på att uppföra en helt ny fabrik för motorn i franska Tremery. Man räknar med en årsproduktion av 600’000 exemplar av den nya motorn.

Inom kort väntas Citroën släppa de första officiella bilderna på nya C3 – på riktigt.

//Peter H Svensson

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: