Vad innebär valet av Philippe Varin som PSA-chef?
(Stockholm)
Vad innebär valet av Philippe Varin som ny chef för franska PSA Peugeot Citroën? På den franska börsen innebar i alla fall beskedet om Streiffs avgång att aktien sjönk.
Enligt börsanalytiker var avgången väntad. Christian Streiff har enligt uppgift internt drivit linjen att PSA-koncernen bör antingen köpas upp eller köpa upp någon aktör för att skapa en bredare bas. Detta skall visst ha varit hans hållning sedan det blev uppenbart under förvintern att man inte skulle uppnå förbestämda mål om ökad lönsamhet och att hela fordonsindustrin hamnat i kris.
Streiffs önskan att para ihop PSA-koncernen med någon annan konkurrent har mötts med kalla handen av ägarfamiljen Peugeot. Nu tillträder Philippe Varin, vars karriär hittills varit lyckosam. Han tillträdde som VD i det förlustdrabbade Corus år 2003 och lyckades med både omfattande rationaliseringar och hjälp av en expansiv högkonjunktur göra företaget vinstbärande. Han medverkade också aktivt till att få indiska Tata Steel att gå in som ny huvudägare i det brittisk-holländska stårlföretaget.
Att PSA Peugeot Citroën måste rationalisera sin produktion ytterligare är uppenbart eftersom den nuvarande krisen kommer att slå ut många bilfabriker och möjligtvis ett antal bilmärken. Här har Christian Streiff redan initierat ett program som pågår, och den nye VD:ns erfarenheter från Corus kan komma väl till pass ur den aspekten. Men samtidigt kan han knappast ha rekryterats till sitt nya jobb ifall han skall arbeta för en sammanslagning mellan PSA Peugeot Citroën och någon annan biltillverkare.
Problemen är ganska stora, bortsett från att man räknar med ett stort underskott för 2009, och inte ser någon återhämtning förrän mot 2010. Man skall inom något år inviga en helt och hållet ny bilfabrik i Ryssland, ett land där tillväxten inom motorsidan har ersatts av en kraftig tillbakagång. För Peugeots del flyttar man hem delar av sin produktion från låglönelandet Slovakien till Frankrike för att hålla hemmapolitikerna och fackföreningsrörelserna vänligt sinnade. PSA-koncernens fabriker i Spanien och Portugal har drabbats hårt av krisen. Lägg därtill interna problem i koncernen, av vilket ett yttrade sig i Streiffs avgång.
Därtill har både Peugeot och Citroën en växande modellflora som man försöker sälja på en krympande världsmarknad. För Citroëns del kommer man inom de närmsta åren att introducera ett antal nya nischmodeller; i alla fall enligt de planer som gjorts upp innan finanskrisen slog till. Frågan är om Varin anser att man skall satsa eller spara sig ut ur krisen?
//Peter H Svensson
leave a comment