A L L T O M C I T R O Ë N . I N F O . S E

C-Cactus har fått klartecken!

Posted in El-/hybridfordon by Peter H Svensson on 28/03/2009

(Paris)

Citroëns marknadschef Vincent Besson offentliggör nu att man gett klartecken till serieproduktion av den tidigare uppvisade konceptbilen C-Cactus som nu har arbetsnamnet E3. Beslutet har tagits redan tidigare, men enligt uppgift har projektet varit hotat ifall man inte fått lånegarantier av franska staten.

Konceptbilen C-Cactus i sin senaste inkarnation. Designavdelningen har avslutat arbetet med interiören av den kommande produktionsklara versionen.

Konceptbilen C-Cactus i sin senaste inkarnation. Designavdelningen har avslutat arbetet med exteriören av den kommande produktionsversionen.

C-Cactus visades upp vid Frankfurtssalongen 2007 som en konceptbil med en för märket återuppfunnen filosofi; hela bilens konstruktion hade förenklats och förbilligats genom att använda mindre komplicerade komponenter. Instrumentbrädan avlägsnades och man samlade de nödvändiga funktionerna på en konsol. Interiören tillverkades av färre delar, vilket ger lägre produktionskostnader. En slags större 2CV.

Med C-Cactus demonstrerade man ett ”back-to-basic”-tänk som baserades på det faktum att man under senare år drabbats av accelererande kostnader på råmaterial. Men det hela projektet fick en ekologisk knorr i det att man efter beräkningar kom fram till att bilen skulle kunna kosta lika mycket som familjebilen C4 fastän den är försedd med en toppmodern bränslesnål dieselhybridhybridmotor.

C-Cactus exteriör väckte också stor uppmärksamhet, inte minst därför att den har ett formspråk som påminner om en bulldog. Och Citroën har en tanke med att bilen – vars toppfart begränsas till 150 km/h – saknar de utpräglade aerodynamiska linjerna, utan istället vill ge karossen en organisk framtoning som skall skapa sympati och samhörighet med fordonet. Ett slags tekniskt husdjur på fyra hjul.

Den produktionsfärdiga bilen kommer att presenteras under hösten 2011 och börja säljas under våren 2012. Enligt planerna skall den komma med tre olika alternativa drivlinor; dels med en 100 hk stark turbomatat 3-cylindrig bensinmotor (från kommande C3-serien), dels en dieselhybrid samt en renodlad eldriven version. Karossen kommer att vara lätt modifierad jämfört med konceptbilen och klara minst 4 stjärnor enligt EuroNCAP:s krocksäkerhetsnorm.

//Peter H Svensson

Annons
Tagged with:

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] tidigare nämnts här på ALLT OM CITROËN kommer Citroën att börja serietillverka den avantgardistiska konceptbilen […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: